LANG LEVE JE FITTE LIJF!!

Het was weer zover, ons regelmatige bezoek aan FITNESS4ALL aan de Allerheiligenweg 83 in Breda. 

 Nadat wij werden voorzien van koffie en thee door Dorothé (fitnesstrainster) en haar welkomstwoordje, kwam Lars ( kortgeleden afgestudeerd fysiotherapeut) ons vertellen hoe wij, dames die een dagje ouder worden, ons lichaam en vooral onze botten zo lang mogelijk gezond kunnen houden!

                                 ‘WAT IS OUDER WORDEN?’

Ja, dat is een heel breed begrip, het begint nl al in de baarmoeder. 

Vanaf ongeveer je 25, 30ste jaar gaan bepaalde functies langzaam achteruit, gelukkig merk je daar nog niet veel van wanneer je in de bloei van je leven bent!  Naarmate je ouder wordt is het heel belangrijk spierversterkende oefeningen te doen, m.n. de bovenbeen spieren die je later zo hard nodig zult hebben, zoals bv bij het opstaan uit je stoel! Kijk om je heen en hoe vaak zie je dat geworstel in je eigen omgeving en bij jezelf, zoals bij je kinderen met die moderne lage banken, waar je alleen maar achterover kunt hangen om te chillen? 😊  En dan eruit! pfffff  🙁

Conclusie….. sterke spieren ontwikkelen. Een hele logische oefening is met  je eigen lichaamsgewicht, dus, zitten staan, zitten staan, zonder je op te drukken met je armen. Je bovenbenen hebben grote spieren, wanneer je die traint krijg je ook een betere bloedcirculatie en kun je ook verdere wandelingen  maken en word je minder afhankelijk.

Voordelen van trainen: Ook cardio trainen, bv met gewichten, beter behoud van spiermassa en aanmaak van spiercellen. Ook het hart is een spier, de grootste zelfs. Wanneer deze goed doorbloed is en uiteraard gezond, pompt hij genoeg bloed naar alle organen.

 Het hormoon testosteron verhoogt ook het stress hormoon, endorfine, dus minder stress, beter slapen en zelfs het gelukhormoon  wordt hierdoor beter.

Oefeningen met een hoge botbelasting, stimuleren de aanmaak van nieuwe botcellen, waardoor je botten sterker worden en je minder snel iets breekt bij een val. Bv dansen, traplopen, touwtje springen en hardlopen. Je maakt tegelijk ‘smeersel’ aan, via het botvlies, waardoor het gewricht soepel over elkaar heen beweegt en dus niet schuurt (pijn!)

 Wat is ARTROSE? Bij artrose maak je minder smeersel aan, waardoor je stijfheid en vermindering van bewegen ervaart, ( vaak geen pijn, omdat er geen zenuwen in het kraakbeen en bot lopen.)  Wanneer je lang hebt gezeten of s’ morgens je bed probeert uit te komen, dan moet je alles weer even aan de gang brengen met wat oefeningen om weer smeersel aan te maken.

Bij primaire artrose is de oorzaak nog onbekend, maar bij secondaire artrose is het wel bekend en heeft een aantal oorzaken, zoals bv ‘vrouw zijn!’ Veroudering, bij de één sneller dan bij de ander, waarbij het kraakbeen van minder kwaliteit wordt en je sneller artrose kunt ontwikkelen. Wanneer de spieren en pezen rondom het gewricht zwakker worden of gaan ontsteken en zwellen, krijg je dus problemen. De spieren ondersteunen het gewricht en die kunnen pijn veroorzaken, vandaar dat ‘trainen’ zo aanbevolen wordt. Ook te zware belasting en overgewicht kan artrose versnellen. Hierdoor kun je niet alle sporten doen! Sporten met te zware belasting, zoals te zwaar tillen, maar ook skiën zal niet goed zijn, dus voor sterke spieren zorgen!

Het is belangrijk dat je de ‘balans’ over de dag goed verdeelt, dus niet een paar uur achter elkaar bewegen, om vervolgens de rest van de dag lekker te zitten. Vrouwen hebben drie keer vaker artrose dan mannen!

Wat is dan OSTEOPOROSE? Dat is echt botontkalking in de volksmond, het minder massief worden van het bot. Op de foto kun je goed het verschil zien, het een is mooi massief met hele kleine gaatjes en het ander ‘gatenkaas,’ grotere gaatjes! Hierbij wordt het bot afgebroken en minder opgebouwd. Dit heeft weer te maken met het oestrogeen, (hormoon.)

Hierbij breek je sneller iets wanneer je valt, pols, enkel, heup, knie of schouder. Door een DEXA-SCAN te laten maken, kun je zien hoe dik het bot nog is. De rugwervels gaan inzakken, worden zwakker, zodat je krom kan gaan lopen, dus rugspieren versterken. De ‘menopauze’ heeft hier ook invloed op, met name wanneer dit vóór je 45ste jaar gebeurd, de hormoon aanmaak vermindert namelijk. Ook wanneer je te lang prednison slikt, er wordt dan minder oestrogeen aangemaakt, ook met schildklier en bijschildklier klachten gebeurt dit. Je kunt extra kalk slikken, of hormoonpillen en misschien nog veel meer zaken die je leven prettiger kunnen maken. Osteoporose hebben vrouwen twee keer zoveel dan mannen.

Enfin, het is weer duidelijk, bewegen, bewegen en bewegen!   

Hierna mochten wij in de zaal de apparaten gaan proberen, onder het wakend oog van Dorothé! De meesten van ons schrokken toch wel een beetje van hun ‘conditie!’ Conclusie….. NAAR DE SPORTSCHOOL DAMES!

Met dank aan Lars en Dorothé. We zijn weer wakker geschud!!

                                                                                                                                                      Marijke Smit.