‘EXCURSIE ATELIER JONGERIUS TE ULVENHOUT.’

Wij waren donderdag 11 april met 33 leden van ‘DAMESCOLLECTIEF’ naar het atelier van Jongerius aan de Strijbeekse weg getogen, om al het schoons daar te bewonderen.

Voorheen was dit een tuincentrum en heeft na sluiting acht jaar leeggestaan.

Wij werden hartelijk ontvangen door Jessie, die samen met haar partner, Alessandro, (Alex) uit Italië, de catering verzorgt, verrukkelijk gebak o.a. Zij stelde  gelijk voor, om de grote groep te splitsen en zo geschiedde. Ons groepje werd meegenomen door Miriam Sanders, de huiskunstenaar, zoals zij zichzelf noemde. Zij is een vriendin van Paul Jongerius, de eigenaar van het pand. Van haar is dan ook veel werk te zien, abstract, met prachtige kleuren. Zij vertelde dat zij haar eigen natuurlijke ‘pigmenten’ maakt uit het bos en heiden, zoals zand, mossen, dennennaalden en dennenappels, hier maakt zij haar eigen pigment van met een bindmiddel, héél mooi en héél apart! Zij werkt ook met acryl, maar de ‘natuurlijke producten’ ambieert zij meer. Er gaat wel een vernislaag over, om het te beschermen.

Ieder kwartaal verandert een deel van de expositie en zie je weer hele andere kunstwerken. Nu zie je kunst van Paul Odekerke, Cathelijne Hes, die prachtige vosjes schildert, ook aan de voorkant van een oude kast en van Pleunie Buyink, zij werkt met flexibel, reflecterend materiaal, juwelen voorin het interieur, zoals het genoemd wordt en Theo Mackaay.

Ongeveer drie jaar geleden heeft Paul Jongerius dit pand gekocht, dat een fikse metamorfose moest ondergaan, zoals alle glazen panelen, voor kunststof panelen die vervangen moesten worden, rieten matten op het glazen dak, zodat de temperatuur nu beter afgestemd kan worden en het licht mooier is voor alle kunst. Hier zijn ze een jaar zoet mee geweest.

Paul is een groot kunstenaar in de bloemsierkunst en maakt  de mooiste boeketten van prachtige zijde, op de linker foto en echte bloemen, rechter foto. Verder prachtige meubelen, banken,  kasten, edelstenen, glaswerk, vazen, beelden en nog veel meer.

Heb je lekker rondgelopen en alles bekeken, kun je genieten van heerlijke koffie en gebak, door Alessandro gemaakt. Ook lunchen kun je daar uitstekend! Wanneer het weer het toelaat, kan je lekker buiten zitten, onder heel bijzondere parasols. Ook hebben zij inmiddels een wandelpad aangelegd in de tuin met een waterpartij en uitzicht op de Klokkenberg. Rini heeft nog een groepsfoto laten maken van hun groepje.

Heb je zin iets leuks te gaan doen, ga er beslist eens langs, het is de moeite waard!

Rini, bedankt voor het organiseren, het was gezellig, mooi en…verrassend!

                                                                                                                             Marijke Smit.