KUNST KIJKEN BIJ GOLFCLUB ‘DE HAENEN’ IN TETERINGEN.

Met 20 vrouwen van Damescollectief zijn wij op dinsdag 19 maart naar de beeldententoonstelling op het golfterrein van DE HAENEN geweest. Het was een prachtige  zonnige dag met maar liefst 18 graden en dát was boffen voor ons, na al die koude regenachtige dagen! Via de statige oprijlaan, de Arnold Janssenlaan, bovenste foto, zie je aan het einde het Missiehuis liggen, genaamd St. Franciscus Xaverius, (een Spaanse Jezuïet.) Hier werden vroeger priesters voor de missie opgeleid.

Het golfpark heeft de grond van de SVD, (Socitas Verdi Divini), met de pauselijke goedkeuring verworven. Op het terrein ligt ook een kerkhof. Ook werd er een vijver gegraven in 1929, waar prinses Juliana  nog heeft gezwommen in 1945. In 1962 is er een betonnen zwembad gebouwd, zodat de vijver nu nog maar een ‘kikkerplasje’ is geworden.

Op de linker foto hierboven zien we DE DRIE WIJZEN, een beeld van Rieke v.d. Stoep. Links, de filosoof die nadenkt en niet alles klakkeloos aanneemt. ( de sfeer van een Tibetaanse monnik.) In het midden DE VRIJDENKER, denkt buiten zijn kaders en comfortzone, dat hem soms vleugels geeft. Het borststuk geeft de vergankelijkheid aan. En rechts, DE EIGENWIJZE, staat voor zelfinzicht en bewustzijn. De sjaal is in de vorm van een DNA streng, hij handelt vanuit zijn eigen intuïtie en wijsheid.

Op de rechter foto zien we werk van Ronald van der Meijs. Deze ‘geluidssculptuur,’ bestaat uit 5000 fietsbellen op stokjes in de grond gestoken. Het is afhankelijk van natuurelementen, wanneer het ineens hagelt, of een rukwind hierover gaat, ontstaat een haast meditatief geluid! Helaas niks gehoord.

Links een sculptuur van Hannes Verhoeven. Hij heeft bekendheid gekregen met zijn sculpturen in de openbare ruimte. Deze 8 meter hoge koe heet DE MELKFABRIEK. Zijn sculpturen, met de hand gemaakt, staan vaak in een natuurlijke omgeving. Mens en dier spelen een belangrijke rol en zoekt ‘verbindingen.’ 

Daarnaast werk van Arjan Bakermans. Deze 3 beelden komen uit een serie van 13 beelden, ‘GEZELLEN’ genaamd. Links de HARPIJ, (de arend) met een kronkelend hersengroeisel op zijn hoofd. Hij oordeelt over ons denken, doen en laten en wijst ons ernstig op waarden en normen.

Het middelste beeld, heet DE PIËTA, in de vorm van 2 wolven. Belichaming van verdriet, verlies en pijn.

Het laatste beeld heet MANTIS. Zij is de denker, het type dat de wereld benadert met haar mentale vermogens. Zij is trots op dat vermogen en voelt zich verheven boven de rest. Zij voelt zich ‘de koningin,’ vandaar het kroontje op haar hoofd.

De witte naakte dame is van Dorethe Jehoel. DE VERVREEMDE EENLING. Deze enorme beelden staan bv op een rotonde, of voor een kantoorgebouw. Het wijst naar het westen, ter herinnering aan golfclub ‘DE SUYKERBERG,’ de voormalige 9 holes golfbaan, aan de westkant van Teteringen. De foto eronder heeft zij belangstelling genoeg, zo je kunt zien! 

Rechts een fel glimmende sculptuur van Yvonne Dollé Gijzelaar. Werkt in keramiek en brons.

Ja en toen kwam er een echte golfster aan en dat was onze Brigitte! Het beeld dat er naast staat is van staal, gemaakt door Toni Mari. Bij veel beelden was geen beschrijving, dus kon je je eigen fantasie erop  loslaten, zoals bij de mooie zwaan en die prachtige wolkenhemel erboven!

 De foto links met de man op het bankje, een ‘kwetsbaar wezen,’ zoals zij hem noemt,  is gemaakt door Marijke Willaert en heeft zij met een kettingzaag en zwaar gereedschap gemaakt. Daarnaast is de vergadertafel.

Het beeld links van Sjef Voets begint in de aarde. Het is een hommage aan de missionarissen. De pijlen wijzen eerst naar binnen, in hartvorm voor liefde en geloof,  burgers die van alle windstreken intraden bij de congregatie, dan trapsgewijs naar boven, als bewijs van opleiding die men kreeg in het Missiehuis. Dan gaan de pijlen naar buiten, uitgezonden naar vele continenten.

 

Helaas kan ik niet alles vertellen en laten zien. Er zijn 25 kunstenaars en beelden, teveel om te plaatsen. Wij hebben genoten van het prachtige park, de zon en al het moois! De kunstroute is 2 km. lang, een echte aanrader om eens heen te gaan. Honden mogen mee aan de lijn. Hierna wat gedronken in het gezellige restaurant met een overheerlijk gebakje. 

Bedankt Rini voor de organisatie en het leuke fotoboekje voor iedereen, met de beschrijving van de kunstenaars en hun werk!  (+ platte grond van het terrein.)

                                                                                                                Marijke Smit.