SPEELGOEDMUSEUM  ‘OP STELTEN.’ 17-01-2024.

Met 10 dames van DAMESCOLLECTIEF, gingen wij op stap naar Oosterhout, naar het Brabants museum ‘Op Stelten.’ Wij kwamen bij een mooi oud gebouw aan, middenin een woonwijk, met de deur in het midden en een torentje op het dak, met jawel, een groot kruis bovenop. Het dateert uit ongeveer 1910, dus 113/114 jaar oud. Vroeger was het een basisschool voor jongens, later mochten er ook meisjes op.

Het museum bestaat uit 6 zalen, grote kamers eigenlijk. Één van die ruimtes wordt voor een ‘thema’ ingericht, dat regelmatig wisselt. Het is een poos als thema, ‘carnaval’ geweest, nu was er net tot 7 januari, ‘Het Land van Ooit’ geweest, helemaal opgebouwd met legostenen. Maar inmiddels is het de ‘religieuse’ hoek. Je gaat naar binnen via de speelgoedkast en zo kom je in de wereld van TOEN. Een kamer met poppen, serviesjes, tollen, een kamer met meccano, met treintjes met circusvoorstellingen.

 Poppenkastpoppen  poppenhuizen, blikken spaarpotten en zelfs een hele verzameling barbies. (En nog véél meer!) Ook de draaiende toverlantaarn is erg leuk, met oa het verhaal van Pinokkio! Gaat het zien! Je krijgt een audiosetje om je nek mee, zodat je bij vele kasten kunt luisteren naar de uitleg, dus een gids is niet nodig hier

Sinds twee jaar is het museum hier gevestigd, hiervoor zaten ze in een klein klooster daar niet ver vandaan. Er staat nog wel een verbouwing op de planning. Het carnaval gebeuren is ergens anders zelfstandig verder gegaan.

Het speelgoed dateert van 1750 tot 1970, gedoneerd door particulieren, waar zij uiteraard erg blij mee zijn. Helaas is er een tijdelijke stop ivm de aankomende verbouwing. Dus…wil je het nog gauw zien, niet lang wachten meer! Misschien vinden jouw kleinkinderen het wel leuk te zien waar hun oma en opa vroeger mee speelden. En voor ons? Dames (en heren) op leeftijd?   PURE NOSTALGIE, MAAR ZO LEUK EN HERKENBAAR!

Zij zeggen dan ook; HET IS DOOR ONZE GROTE VERZAMELING,’ ‘EEN PLEK VAN VERBINDING TUSSEN JONG EN OUD!’ Ja…en een kast vol spelletjes, toen wij nog gezellig rond de eettafel zaten met zijn allen en vol spanning naar de dobbelsteen(en) keken of we eraf gegooid werden van het bord! Toen waarschuwden ze ons al via dit hele oude leuke bordspel en zo enorm toepasselijk is in deze zeer onzekere en onrustige tijd…

                                  MENS ERGER JE NIET!   

  Na afloop nog wat gedronken met een groot stuk zelfgebakken appeltaart, door nonnen uit een klooster in Breda. Het was weer een hele leuke middag. En de groepsfoto mag natuurlijk nooit ontbreken!            Marijke Smit.