Een interessante lezing gegeven door Anke Moelands, Casemanager dementie uit Breda, maar ook regio Alphen,  Chaam, Baarle-Nassau en Ulvenhout . Marieke Aarts, ook casemanager dementie, kwam met haar mee om ook haar deel te vertellen.

Met ongeveer 15 dames van ‘DAMESCOLLECTIEF’ kwamen wij naar de Pekhoeve om toch weer iets meer te weten te komen over deze nare, meestal verdrietige ziekte. Zij begon ook te zeggen dat bijna iedereen wel iemand kent, of in de familie of bij vrienden en kennissen die hier aan lijden, in welke vorm dan ook.

Anke liet een filmpje zien over ‘herkenning.’ Je ziet iemand op straat die gedag wordt gezegd door ‘een bekende,’ alleen herkent de dementerende deze persoon echt niet meer. Vijf tot zeven procent van de mensen boven de 65 jaar heeft dementie, dat is dus heel veel. Dementie maakt ‘hulpbehoevend,’ krijgen moeite met aankleden, met plannen van de dag, weten niet meer waar wat ligt of is, leggen de spullen op de meest vreemde plekken weg, die zelfs voor de ‘mantelzorger’ moeilijk terug te vinden zijn. Maar bij vergeetachtigheid hoor je dan, oh ja! Het geheugen is even verstoord, maar komt weer terug, meestal omdat je veel te druk bent en een paar dingen tegelijk aan je hoofd hebt en doet. Bij dementie komt het niet meer terug en word je geheel afhankelijk van anderen.

Conclusie: BIJ VERGEETACHTIGHEID WEET JE HET LATER WEER, HET ‘OOOH JAA!’ GEVOEL.  BIJ DEMENTIE KOMT HET HELAAS NIET MEER TERUG, DUS GÉÉN OH JA GEVOEL EN HEBT HULP NODIG.

Links zie je vier vormen van dementie en zoals je kunt zien is ALZHEIMER de meest voorkomende vorm, helaas komt het bij vrouwenmeer voor dan bij mannen, maar dat komt o.a. omdat wij vrouwen langer leven! (Tóch het sterke geslacht 😊)

Hieronder een lijstje met de eerste tekenen waarvan je opmerkt, van hé wat vreemd……

1 Vuile, slordige kleding, onverzorgd uiterlijk. 2 Spullen op vreemde plaatsen aantreffen. 3  Rommelig  in huis. 4 Teveel of te weinig eten in huis hebben. 5 Afspraken niet nakomen. 6  Een bekende weg niet meer weten. 7  Niet op bepaalde woorden kunnen komen. 8 Moe zijn en meer slapen overdag. 9 Achterdocht, wantrouwen en ongepast gedrag.

Er werden uiteraard veel vragen tussendoor gevraagd, zoals:, Wat is vasculaire dementie en Lewy Body?’  Vasculair zit in de vaten die slecht worden in de hersenen, waardoor dementie optreedt en Lewy Body is een soort omgekeerde Parkinson, d.w.z., Parkinson begint met tremoren, (beven) slechter lopen en praten en daarna kan dementie ontstaan. Lewy Body begint met vergeetachtigheid en ‘vreemd gedrag’ en daarna ‘Parkinson gedrag.’  Rest is zoals het woord al zegt, restverschijnselen na bv een hersenbloeding of herseninfarkt.

Bij Alzheimer klonteren eiwitten samen in de hersenen, zodat de hersenen zelf geen eiwitten kunnen aanmaken. Foto rechts  onder. Foto links, Marieke links en Anke rechts.

 

 

Omgangsadviezen:  Voor de partner wordt het erg zwaar, naar gelang de ziekte verloopt uiteraard. Je verliest je gelijkwaardige partner en je moet constant ‘alert’ zijn. Praat als een volwassene tegen hem/haar en probeer niet alles gelijk uit handen te nemen, maar laat hem/haar zo lang mogelijk doen wat zij nog kunnen. Focus je op de mogelijkheden en niet op de onmogelijkheden. Voeg meteen de daad bij het woord. Maak korte zinnen en geef een opdracht tegelijk. Ga niet in discussie met welles- nietes. Herhaal informatie en blijf vooral rustig. Laat de huisarts weten wat er gaande is, hij/zij kan Anke (casemanager dementie) inschakelen en voor een gesprek naar je toe sturen. Ook de familie,(mantelzorgers) eventueel de thuiszorg moeten op de hoogte worden gebracht. Blijf dus niet alleen tobben! Je kunt altijd hulp krijgen. Ook voor tijdelijke dag opname zijn mogelijkheden, om de partner of mantelzorger te ontlasten.

Iedereen kan de casemanager gratis inschakelen. Samen wordt dan naar een oplossing gezocht  Ook op de Website Alzheimer.nl en Alzheimer Assistent app kun je veel informatie krijgen. Ook is er een keer in de maand een Alzheimer café in de stad waar je je zorgen kunt delen met andere mantelzorgers. Ja en uiteindelijk zal er een permanente ‘ opname’ op volgen, waarbij je een eigen bijdrage moet betalen, naar inkomen, maar dat wordt allemaal met je besproken. Helaas verandert het leven drastisch voor beide partijen, maar… blijft de vrouw gezond, dan kan zij zich altijd aansluiten bij…DAMESCOLLECTIEF, om weer in het gezellige ‘sociale leven’ terug te keren en te genieten van de leuke dingen die wij organiseren!

                       

                                                                                

 

 

Met dank aan Marja, Anke en Marieke. Het was fijn weer opgefrist te worden!                        

                                                         Marijke Smit.

Inlichtingen bij Anke en Marieke.

anke.moelands@thebe.nl  06-51 63 31 44.

marieke.aarts@thebe.nl    06- 20450032.