‘EEN DAGJE ROTTERDAM’ 

Donderdag 27-06-2024 was ons jaarlijks zomeruitstapje met 21 vrouwen van DAMESCOLLECTIEF. Het is een hele gezellige dag geworden, door Erna en mij georganiseerd en kregen daarom veel complimentjes en dankbetuigingen aan het einde van de dag. Wij hadden onze ‘eigen vertrouwde buschauffeur, Marco weer kunnen strikken, om ons te rijden. 

Wij reden eerst naar het ‘DEPOT BOIJMANS,’ waar wij de koffie/thee hadden besproken, uiteraard mét een groot stuk appelgebak. Daarna zijn wij langzaam door het zeer ludieke museum de trappen afgedaald. Het lijkt wel helemaal van glas gemaakt, want overal kun je doorheen kijken, van onder tot boven en van links naar rechts. Ook langs de trappen zie je overal kunstwerken in ‘zwevende’ vitrines,  je komt ogen tekort! 

Het DEPOT, werd 5 november 2021 geopend door Koning Willem-Alexander. Nergens in de wereld staat zo’n ‘werkgebouw,’ naast het eigenlijke museum in het Museumpark en is dan ook uniek inde wereld. Er wordt een blik achter de schermen van het museumwerk gegeven. Ook private en bedrijfscollecties zijn hier onder gebracht. Het museum bewaart en verzorgt de hele kunstcollectie en wisselt regelmatig de kunstwerken. Er zijn veertien klimaatgecontroleerde compartimenten ingericht met kasten, rekken en stellingen voor alle verschillende kunstwerken. In de compartimenten worden luchtvochtigheid en temperatuur stabiel gehouden. 

In het trappenhuis kun je de kunstwerken van allerlei standpunten bekijken. De verzameling is wereldberoemd en groeit al vanaf 1849 en bestaat nu uit meer dan 154.000 kunstwerken. Vroeger werd maar 8 % getoond in het monumentale museumgebouw, het leeuwendeel was opgeborgen en niet voor publiek toegankelijk. (Het wordt nu verbouwd) In het depot zie je alles bij elkaar, op basis van klimatologische vereisten en niet op kunststroming of tijd. Wanneer je met een gids op stap gaat, kom je nog op veel meer plekken, waar je anders niet komt.  

Naast de ronde vorm van het gebouw is de ‘spiegelgevel’ het meest opvallend. Het bestaat uit 6.609 vierkante meter glas en daarin weerspiegelt de omgeving met zijn gebouwen en groen. Ook op het dak zie je veel bomen, (berken en naaldbomen) zodat het helemaal in de omgeving opgaat. Ook daar is een restaurant met prachtig uitzicht! (40 meter hoog,) 

 

 

               JA… EN SOMS ZIE JE VAN ALLE INDRUKKEN ÓÓK NOG DUBBEL! 

 

En toen werd het weer tijd voor de bus. Precies op tijd kwam Marco aanrijden en gingen wij naar Katendrecht, naar de ss ROTTERDAM. Daar gingen we met de lift aan boord, op naar het Promenadedek, alwaar onze tafels gedekt stonden voor een heerlijke ‘HIGH-TEA.’   

Het legendarische voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika lijn. De ss ROTTERDAM. 

Op 13 september 1958 werd het schip gedoopt door Koningin Juliana. Zij hakte met een zilveren bijl het touw door, waaraan de fles champagne bungelde en sprak de legendarische woorden:

” IK GEEF U DE NAAM ROTTERDAM EN WENS U BEHOUDEN VAART!” 

Een jaar later, was het schip klaar en begon aan zijn eerste vaart naar New York. 

 

 

Twaalfhonderd passagiers gaan aan boord en als gast vaart prinses Beatrix mee naar New York. Het schip is 228 meter lang, 28 meter breed en 40 meter hoog. Het is van buiten en van binnen door bekende architecten gebouwd en voor die tijd een zeer modern schip. Het stond altijd zwart van de mensen op de kade wanneer het schip binnen liep. In New York werd het schip voor het eerst binnen gehaald, vergezeld door spuitende sleepboten. 

 Op de Atlantische oceaan kon het heel heftig tekeer gaan, met slecht weer en hoge golven. Na de oorlog wilden veel Nederlanders emigreren naar het ‘beloofde land’ om hun geluk te zoeken in werk en wonen. Later voer het schip minder op Amerika toen er vliegtuigen kwamen en ging het andere, ook Europese reisjes organiseren, de welbekende cruises. Het kreeg zelfs even de naam REMBRANDT. Het werd ook wat verbouwd, om de cruises wat luxer te maken, met een eerste en tweede klas. De tweede klas mocht niet naar het eerste dek toe. Later werd het allemaal gelijk.  

Na vijftig jaar kwam het schip weer thuis in Rotterdam, inmiddels voldeed het niet meer aan alle nieuwe eisen van veiligheid en is er een prachtig hotel van gemaakt, dat zéér in trek is. Op de rechter foto de enorm lange gang, het Promenadedek, dat uitkomt bij het zwembad. Verder de dikke trossen en gevaarlijke ketting, die met een enorm kabaal de zee in werd gegooid en waar je ver weg van moest blijven, wilde je met beide benen nog thuiskomen. Ja, en de grap van de ‘Titanic’ kon natuurlijk niet uitblijven! 

 

Nadat wij allemaal een audio-headset hadden gekregen, volgden wij de route op de twee bovenste dekken, waar wij de verhalen van het schip konden beluisteren. Zo nu en dan moesten wij wel even gaan zitten om uit te rusten, en de voetjes in het water, want het was zowaar een warme, zonnige dag en we moesten veel steile trapjes op en af! En rechts een originele officiers hut in ‘oude stijl.’

 En toen weer naar de bus die ons naar de MARKTHAL bracht, met zijn prachtige beschilderde boog, waar je de raampjes van de appartementen kunt zien en waar wij nog ongeveer drie kwartier hebben rondgelopen. Waar 100 vers units zijn, 15 food shops en diverse restaurants, met daaronder een supermarkt en daaronder een grote garage. Wij hebben genoten van de kakafonie aan kleuren die je daar tegemoet komen, van de schilderingen tegen de muren en plafond en kruiden en noem maar op. Er waren toch verschillende dames die daar nog nooit geweest waren en ook niet op het schip. Een paar van ons gingen een verfrissend ijsje halen en anderen gingen lekker buiten op het terras zitten. Hij wordt wel eens ‘de Nederlandse versie van de Sixtijnse kapel’ genoemd.        

Weer kwam onze trouwe Marco, stipt op de afgesproken tijd, voorrijden en bracht ons weer veilig terug in Ulvenhout rond 19.00 uur, na een hele fijne dag! 

Nu is het dan echt vakantie voor ons en wij als bestuur wensen alle leden fijne dagen met beter weer!  

‘HOUD HET ROER RECHT EN BLIJF GEZOND!’            Tot ziens in september.                                       Erna, Rini, Ria, Marja, Lutgarde, Tineke en Marijke.