NA DE VERGADERING WAS ER EEN LEZING VAN NAOMI JANSEN OVER HAAR PRACHTIGE BOEKEN; BREDASE VOLKSVERHALEN EN BRABANTSE VOLKSVERHALEN.

Maandagavond was het weer zover, ongeveer 55 dames kwamen naar de Pekhoeve om de vergadering bij te wonen, voorgezeten door Erna Broeders. Twee zeer gewaardeerde medebestuursleden, nl Caroline Oprins, (penningmeester) en José Roset, (bracht veel ideeën mee voor allerlei activiteiten.) werden door Erna in het zonnetje gezet, omdat zij afscheid van ons namen, helaas! Erna had een mooi afscheidswoord voor beiden, met een prachtige bos bloemen. Wat zullen wij jullie missen dames!

Op de twee bovenste foto’s wordt Caroline in het zonnetje gezet en daaronder was de eer voor José, beiden zo verdiend.

Hierna kwam Naomi iets vertellen over het ontstaan van haar boeken over Breda, waar spannende sages, levendige legendes, fabels, mythes en vertellingen al eeuwenlang onder ons voortvloeien in Breda en Noord-Brabant.

Naomi stelde zich voor en vertelde dat zij al twaalf jaar lerares Nederlands is op een school in de Haagse Beemden en dat het zo jammer is dat de kinderen van deze tijd zo weinig lezen en vandaar dat bij haar het idee ontstond om mooie ‘VOORLEESBOEKEN’ te gaan schrijven.

Vanuit de zaal werd gevraagd, hoe zij aan al die verhalen kwam. ‘van verschillende bronnen’ bronnen zoals zij vertelde, zelfs via facebook krijgt zij verhalen aangedragen. Sommige verhalen bestaan zelfs uit verschillende versies en ja, welke is nou het originele verhaal? NIEMAND DIE HET WEET!   Voor haar moeilijk om te kiezen welke versie zij in haar boek moet zetten. In de Haagse Beemden gaan veel verhalen rond.

Ook over de Duivelsbrug is een mooi verhaal, die zij aan ons voor ging lezen. Over een stelletje, Maria van Gaveren en Walther van Ulvenhout, dat zich afspeelde in het jaar 1300. Zij mochten van haar vader niet trouwen, want hij vond Walther een leugenaar. Hij hoorde toevallig dat zij over vluchten spraken en stiekem wilde trouwen.  Hij bond zijn dochter op een paard en bracht haar naar het klooster, vanwaar zij op een nacht stiekem uit het raam klom, met haar geliefde op zijn paard  naar het Ginneken ging en daar in de Laurentiuskerk wilden trouwen. Maar….die kerk was pas nieuw en dus nog niet gewijd en dus niet heilig is. De duivel kan er daarom nog heersen! Walther geloofde daar niet in en ze gaven elkaar het ‘JA WOORD!’ Zij bezegelden hun liefde met een lange romantische zoen en Walther liet de kerkklok luiden. Maar… ineens zag hij bij het plafond een groot zwart wezen vliegen, met felrode ogen! ‘Wat…..wat is dát voor geluid vroeg Maria??’ Walther keek met grote ogen van schrik naar boven. Dat schreeuwde Maria! Dat is de duivel! We moeten vluchten! De duivel brak met zijn zwarte klauwen de kerktoren af en de hele toren stortte naar beneden en zij werden beiden helemaal bedolven onder de stenen en konden er niet meer onderuit. De duivel pakte de hele toren op en smeet hem in de Mark bij de Duivelsbrug! Wanneer je op een donkere avond in het Markdal bent en de klokken van de Laurentiuskerk hoort luiden, maak je dan maar uit de voeten, want men zegt dat de duivel nog steeds ronddwaalt. Misschien zie je zelfs nog het puntje van de oude kerktoren in de Mark, wanneer het water erg helder is.

 

Ook vertelde Naomi het verhaal over het ‘KIELEGAT,’ bij alle Bredanaars/ Brabanders welbekend als de naam van de stad, die zo heet tijdens carnaval. Daar zijn ook weer verschillende verhalen over waar de naam Kielegat vandaan komt. Het ene verhaal gaat over een gat in een kledingstuk, de kiel, die met carnaval gedragen werd en het andere verhaal gaat over een opening in de kiel van het Turfschip. Dit schip is bekend van een list, die Prins Maurits in 1591 uitvoerde, waarmee hij Breda terug veroverde van de Spanjaarden. En zo zijn er zoveel mooie verhalen, ook om voor te lezen, maar helaas is zij daar niet meer aan toe gekomen, wij hadden nog veel meer willen horen! Zoals de Kippekes van het Valkenberg, het verhaal over Bouvigne en nog veel meer!

Zij heeft alles in eigen beheer uitgegeven en is langs de boekenwinkels gegaan, of zij dit voor haar willen verkopen en dat is goed gelukt, o.a. bij van Kemenade in Breda. De prachtige tekeningen zijn door Melanie Drent getekend, ook een kunstenares uit Breda. De boeken zijn echt een kunstwerk geworden!

     Nogmaals bedankt voor je komst Naomie en veel succes met je mooie boeken.                                                                                                                                                                                                                                 Marijke Smit.