15-09-2023   ‘ JE KIJKT JE OGEN UIT’

 IN HET STEDELIJK MUSEUM BREDA.

Met 14 hele gezellige dames gingen wij naar het Stedelijk Museum Breda. Wij gingen eerst een kijkje nemen bij de altijd imposante geschiedenis van onze stad en de NASSAUS. Prachtige voorwerpen door hen gebruikt, zelfpotretten en de hele stamboom geschilderd op de muur. Ook de tegeltjes met ‘het Alziend Oog’ erop, dat in verschillende culturen voor komt, hangen aan de muur en betekent o.a. het beschermen tegen onheil en herstel na geweld.

   Maar waar de meesten voor kwamen is natuurlijk de expositie van de inmiddels wereldberoemde kunstenaar Ruud van Empel, geboren in Breda, waar nu 130 kunstwerken van hangen, en is er nog t/m 24 september. EEN DIKKE AANRADER!

 Eerst gingen wij naar de kelder, waar wij een film gingen kijken over Ruud zijn levensloop en hoe hij te werk gaat. Gelukkig drong Marja hierop aan, anders snap je zijn kunstwerken echt niet.

    Ruud fotografeert alles wat hij ziet, zoals blaadjes, bloemen, diertjes, boomstammen gewoon alles wat je in een bos en daarbuiten ziet en maakt van al die verschillende foto’s één prachtig geheel. Helaas mocht ik bij de expositie niet fotograferen!  Zo ook van bv het interieur van vroeger, stoelen, tafels, asbakjes, zeepbakjes, tandenborstelhouder en zeker de kleine details en ga zo maar door. Zo maakt hij van al die verschillende foto’s één geheel, (voorstelling.)

    Dan de ‘mens,’ Ruud schept zo gezegd nieuwe mensen! Van allemaal verschillende meisjes, mensen, pakt hij een onderdeel, zoals bv van de één haar/zijn neus, van de ander de ogen, een wang, haren, blank of getint, maakt niet uit en ga zo maar door! Hiervan creëert hij dan een compleet ‘nieuw’ mens.

 Zo hebben wij een paar uur vol verbazing rondgelopen in een prachtig museum en volop genoten!                                                                                    Hyperrealistische collage fotografie wordt het genoemd.                                                                                                                                         Hij creëert zijn eigen realiteit met werken die zijn samengesteld uit honderden fotofragmenten!

   Hierna zijn wij aan de overkant, heerlijk in het zonnetje, koffie/thee met iets lekkers gaan drinken, om nog een tijd na te praten over deze bijzondere middag.                                                                                                                                    

Marja, jij bedankt voor het organiseren en nogmaals bedankt voor het aandringen om EERST de film te gaan zien!                         Marijke Smit.