‘DAMESCOLLECTIEF’ MILIEU BEWUST!

                           OP ZONNE ENERGIE ÉN ELEKTRISCH, EEN DAG OP PAD.

Daar gingen we dan, iets na half negen met 23 dames op de fiets, eerst een stuk langs het prachtige Markdal, met een nog laagstaande zon, een beetje dauw over de weilanden met de ons zo geliefde koeien en natuurlijk enorme groepen ganzen, die allemaal van hun ontbijt genoten. Gelukkig waren wij vrijwel de enige op het fietspad. We sloegen af richting Galder, langs Hazeldonk, zo naar het fietspad ‘oude trambaan.’ Uiteindelijk kwamen we op de Bredaseweg en kwamen aan in Zundert, waar de eerste koffiestop was na 20 km. fietsen. Er was iets met de communicatie fout gegaan, want ze wisten niet dat wij zouden komen, dus even paniek bij het personeel! Dat werd vliegen en rennen om ons allemaal van koffie en heerlijk gebak te verzien. Adres: Markt 28. Vlak naast het v. Goghmuseum.

    Hierna gingen we via de Rucphenseweg, Zundertseweg, waar wij langs de prachtige felgekleurde uitgestrekte velden reden, bijna 40 hectare, vol Dahlia’s voor het bloemencorso dat net geweest was. We gingen via de Sprundelseweg richting Rucphen, waar wij bij Baanvelden stopten voor onze lunch/excursie bij de Heemtuin Rucphen.

                            Dé Brabantse Natuur- en Landschapstuin.

     Hier zaten we in een oase van rust onze lunch te nuttigen en kregen thee of koffie. Verse kruiden thee hadden ze nog niet, maar daar waren ze wel mee bezig. Hier kregen we een platte grond en werden we losgelaten in dit prachtige gebied, met aan 1 km. wandelpaadjes die overal langs de planten, struiken, bomen en vennetjes slingerden. Je kon al wel merken dat de herfst in aantocht is, toch wat verwilderd en uitgebloeid.

   De vennen zijn prachtig, helaas geen kikkers gehoord of gezien, wel veel insektenhotels. Overal staan bordjes met de meest vreemde namen in dialect en niet altijd duidelijk wat waar bij hoort. Eigenlijk moet je dit met een gids doen. Het is ook teveel om op te noemen, dus kijk vooral op hun website: www.heemtuinrucphen.nl  De doelstelling is, mensen werkzaam bij de Sociale Werkvoorziening, re- integratie en mensen met een beperking aan werk te helpen. Het mes snijdt dus aan twee kanten, alles voor de natuur en werkverschaffing.                                     

Het bijzondere van deze tuin is, dat hier een jonge kastanjeboom staat die een nazaat is, van de enorme boom waar Anne Frank dagelijks naar keek vanuit haar zolderraam in het ‘achterhuis!’ ( hij is een beetje moeilijk te zien.)

    Rond half twee zijn we weer op de fiets gestapt richting Breda. Via de Sprundelseweg, Rucphensebaan, Bredasebaan, Rithsestraat en Mastbosstraat,  naar de Dr Batenburglaan, waar wij nog een afzakkertje hebben gedronken bij LOETJE en gezongen hebben voor Gré, die deze dag haar verjaardag met ons vierde! Gelukkig konden wij binnen zitten in de airco, buiten was het bloedheet onder de parasols.

Al met al weer een eerste bijzonder geslaagde dag na de zomerstop en Tineke, Toos, Elly en Ria, weer bedankt voor alles om dit weer voor ons uitgezocht te hebben, een hele klus, maar mèt succes!

Ook nog onze dank aan de man van Annette Couweleers, Dré, die de hele dag ‘standby’ stond om bij te springen bij eventuele problemen onderweg, maar…. Niets gebeurd gelukkig. Nogmaals bedankt Dré!   

                                                                                                            Marijke Smit.