Jaja, het was alweer zover, de langste dag van het jaar was aangebroken, dus besloten 52 leden, Vrouwen van Nu uit Bavel en Teteringen en Damescollectief uit Ulvenhout er een gezellig ‘triootje’ van te maken. Wij verzamelde ons om 18.30 uur bij Jeugdland, alwaar het zeer druk was met sporters, jong en oud.

    Twee gidsen, Ad en Henk stonden ons op te wachten en keken hoe langer hoe verbaasder, dat er zo’n horde vrouwen op hun afkwamen. Helaas was er geen derde gids voorradig! In twee groepen gingen wij dus van start, richting Wolfslaar.

   Henk begon met de adelaarsvaren ons te laten zien en hoe te herkennen. Vervolgens de stekelvaren en toen  struikelde wij bijna over een enorm ‘vreemd model stinkzwam,’ die hier eigenlijk niet voorkomt, maar ja, met een hele groep dames bij elkaar, werd er flink gegniffeld! Waterpeper liet hij ons zien, eetbaar, maar aangezien er veel honden lopen… toch maar vanaf gebleven!

Wij liepen langs de ‘kale jonkers,’ een bloem langs de weg, het park van Wolfslaar in. Hij liet ons bomen raden en hoe je die kunt meten hoe oud hij is. ( omtrek x 2 : 5) We stonden bij een hele oude eik van meer dan 130 jaar oud. Rond deze bomen groeit vaak hengel, die haalt zijn voeding uit gras, een soort bodembedekker. Een verhaal over insecten, die wij moeten zien te behouden, over landhuis Wolfslaar, waar dat allemaal voor gebruikt is. In 1525 stond er alleen een boerderij. Later werd het een jongensinternaat, (Juventus) waar jongens werden klaargestoomd voor het gymnasium in Tilburg.

    Toen verhalen over de zwarte en blauwe specht, waarvan wij de holletjes in de boomstam zagen. We liepen langs de Akkerkoolplanten, naar de mooie vijvers, waar een reiger in stond, en een meerkoet met jong op het nest zaten, gemaakt op de naar boven groeiende wortels van de waterlelies. Wanneer je de foto inzoemt, kun je de reiger net weg zien vliegen.

    Uitleg over de Koningsvaren, die beide geslachten op één struik dragen, nou, hoe makkelijk is dat! Over de Tengere Rus, grasstengels die ooit met militaire voertuigen uit het oosten zijn gekomen. Nou, die Rus werd hier goed ‘vertrapt!’ Ook hoorde ik nog even een Brulkikker in de vijver en…een prachtige knal blauwe vlinder die zeldzaam is, zat op een bedje groen.

    Bij het landhuis met zijn trappen en bordes konden wij  een mooie groepsfoto maken en toen… op naar de koffie met een appelflap, nog in de laatste zonnestralen op een druk , maar gezellig terras van Jeugdland.  En jullie, dames van Bavel en Teteringen, ook bedankt voor jullie komst!

    Twee gidsen waren te weinig voor zoveel mensen, maar de meesten kenden het gebied niet en dus ging er toch weer een klein wereldje voor hen open! Aan het geluid onderweg en op het terras te horen, heeft iedereen zich toch weer goed vermaakt en…met het zonnetje erbij, maakte het helemaal af. Een dankwoord voor Henk en Ad die een heerlijke fles Belgisch blond bier kregen, met als logo een kabouter, maar die hebben wij helaas niet gezien in het bos!

 Bedankt Erna en Rini voor de organisatie, het lijkt altijd zo simpel, maar is toch weer een hele klus!      

                                                                                    Marijke Smit.