‘WIE DE SCHOEN NĺET PAST……’

Vrijdag 6 oktober, stapten wij met 13 dames, van ‘DAMESCOLLECTIEF,’ binnen  bij SNOEREN SCHOEN-EN VOETSPECIALIST, in Teteringen. Wij dachten een ‘gewone, misschien wat grotere’ schoenenzaak binnen te stappen, maar bij menigeen van ons, ontsnapte een ‘WOW!’ van verbazing uit de mond, toen wij binnen stapten. Wat een prachtige zaak kregen wij te zien. Als eerste liepen we tegen een leuke Bistro aan, waar Leon, de eigenaar van de zaak, ons op stond te wachten. Wij namen plaats in de Bistro, waar wij koffie en heerlijk eigen gemaakt appelgebak geserveerd kregen. Leon stelde voor de groep te splitsen, zodat hij twee kleine groepjes had.

De ene helft ging met hem mee en de anderen kregen nog een kop koffie aangeboden en bleven lekker wat kletsen en konden gaan ‘winkelen.’

Wij begonnen op de dames, casual schoenen/kleding, afdeling. Hij begon te vertellen dat hij in 1997 boven op een zolderkamertje is begonnen met voetonderzoeken en pedicuren zelf ook geleerd en zo heeft hij het uitgebreid tot acht praktijkruimten en 32 medewerkers, waar hij geweldig trots op is. Zijn eigen filosofie is: ER IS ÁLTIJD EEN SCHOEN VOOR IEDERE KLANT.

In 2012 zijn ze enorm uitgebreid met de zaak, nu een mooie ruime afdeling, waardoor het zeer overzichtelijk is en merk bij merk staat. Leon noemde een hele reeks merken waar de meesten nog nooit van gehoord hadden. Hassia en Gabor hebben de meesten wel van gehoord, ook v. Bommel en Joris v. Bommel schoenen en sneakers.  Breedte schoenen van E t/m K, heel belangrijk. Geen voet is natuurlijk hetzelfde, de een heeft hamertenen, of een knobbel, ( Hallux Falgus) veel voorkomend, of een hoge wreef, ja, noem maar op. Bij Snoeren kunnen ze je schoenen allemaal passend maken, zelfs de casual schoen kan aangepast worden. De kleding wordt nog meer uitgebreid en moet mooi passen bij de schoenen. (Drie van ons konden de verleiding niet weerstaan!)

De podotherapeut gaat je goed onderzoeken, waar bv je klachten vandaan komen, zoals rug of nekklachten. Je gaat op een plaat staan, zodat hij op een scherm kan zien waar ‘drukplekken’ zitten. Wij kregen dat ook te zien bij een van ons. De BASIS moet goed zijn, dus niet scheef staan, of op de buitenkant van je voeten, of naar binnen gezakt. Dit trekt allemaal door naar je knieën, je heupen en/of nek. Verkeerde spieren raken overbelast, zenuwen kunnen bekneld raken, (hernia). De ene mens heeft natuurlijk meer klachten dan de ander. Een correctie van een paar millimeter kan al voldoende zijn om je klachten te verminderen, of doen verdwijnen. Eerst wordt er daar een voetscan  gemaakt. Zo wordt de steunzool voor jou ontworpen en gemaakt in een 3D of 2D machine. Er werd ook uitgebreid over ‘hielspoor’ verteld, (een stukje bot, dat losgeraakt is  van je hielbot en dat irriteert) en die wordt nogal eens verwisseld met een ontsteking van een peesplaat, (fascitis plantaris,)  die overbelast is en dus geen hielspoor blijkt te zijn. Allemaal veel pijn aan de hiel. Deze pijn proberen zij te verlichten of weg te nemen, met een aangepaste zool. Het maken van deze zolen werd uitgebreid verteld en hebben ze in de werkplaats laten zien. Soms ontkom je niet aan een operatie natuurlijk.

Links, Erna vraagt zich af, waar staan mijn schoenen toch?

Snoeren bestaat al sinds 1927. Wim Snoeren neemt in 1962 de zaak over in het centrum van Teteringen, reparaties en verkoop. Zijn zoon Leon neemt het dan weer van hem over in 1999 samen met zijn vrouw. In 2012 maken zij de grote stap naar het prachtige pand aan de rand van het dorp, waar ze nu zitten en dat ook weer uitgebreid is in 2018 naar 1.100 vierkante meter.

Er werken nu podotherapeuten, sportpodologen, medisch pedicures, orthopedisch schoenmakers en nog vele anderen.

Al met al is het een heel aangenaam uitje, waar veel te zien is, heerlijke koffie met gebak en erg aardige mensen die een prima service geven. Ook zijn ze weer gestart met een uitgebreide kinderafdeling boven. Dus… voor ieder wat wils! Een bekende uitdrukking is, OP IEDER POTJE PAST EEN DEKSELTJE, maar hier geldt,

AAN IEDER VOETJE PAST EEN SCHOENTJE!

Met dank aan Leon, die mij zo welwillend te woord stond, na alle keren dat het weer afgelast werd en daarom ons trakteerde op 2x koffie met gebak uit eigen keuken

                                                                                                       Marijke Smit.